Info - Suomen Maremmano-abruzzese seura

Abruzzese seura ry
Suomen Maremmano-
Go to content

Info

Rotuinfo
MAREMMANO-ABRUZZESE
Luonne ja käyttäytyminen
Ulkomuoto
Alkuperä ja käyttötarkoitus

Maremmano-abruzzese on yli 2000 v. vanha rotu ja sen kotimaa on Italia. M-a:n alkuperä-rodun arvellaan olevan tiibetinmastiffi samoin kuin muidenkin vallkoisten laumanvartijoiden. Tänänkin päivänä koiria käytetään, kuten vuosisatoja sitten, lammas- ja muiden eläinlaumojen vartijana mm. karhuja, susia, villikoiria, villisikoja ja ihmisvarkaita vastaan sekä alueiden ja omaisuuden puolustajina. Pedot joutuvat etsimään ruokansa muualta, koska turvana on lauma uskollisia ja rohkeita koiria. Tällä tavalla vältytään myös susien ja karhujen turhalta tappamiselta.

Koiran luonne ja ulkomuoto ovat muotoutuneet itsenäiseen, vaihtelevissa säätiloissa ja vaikeissa olosuhteissa tapahtuvaan työskentelyyn. Taipumus puolustaa omaa laumaa ja aluetta on perintötekijöissä, joten sitä ei tarvitse sille mitenkään opettaa. M-a havaitsee herkästi normaalista poikkeavat tapahtumat. Etenkin illan hämärtyessä se valpastuu ja alkaa partioida alueellaan. Laumaansa tai aluettaan lähestyvät tunkeilijat se karkoittaa haukkummalla ja uhkailemalla. Perheensä ja eläinlaumansa parissa koira on rauhallinen ja kärsivällinen. Se on tietoinen omasta voimastaan ja kyvystään työskennellä tarkasti ja tehokkaasti tarpeen vaatiessa. Tämä kuvastuu m-a:n alati valppaasta, mutta rauhallisesta katseesta, joka on vailla epäluulon vivahdetta. M-a on erittäin hyvämuistinen, älykäs ja nopea oppimaan. Se hyväksyy rauhallisen, päättäväisen ja oikeudenmukaisen käsittelyn, mutta ei siedä pakolla kouluttamista.

M-a on kooltaan suuri ja voimakasrakenteinen, ei kuitenkaan raskas tai kömpelö. Olemukseltaan se on ylväs ja ilmeeltään älykäs. Nartun säkäkorkeus on 60-68 cm ja uroksen 65-73 cm. Paino on n. 30-45 kg. Uroksen ja nartun sukupuolileiman tulee olla selvä. Valkea, likaa hylkivä, kaksinkertainen turkki suojaa kesällä auringolta ja talvella kylmyydeltä. Koiran pää on tylpän kiilan mallinen muistuttaen jääkarhun päätä. Otsapenger on loiva. Korvat ovat pienet ja ylös kiinnittyneet ja niiden liikkeet ilmaistavat hyvin koiran tunnetiloja. Silmät ovat mantelin muotoiset ja hieman vinot. Niiden väri voi vaihdella okran sävystä tummemman ruskeaan. Häntä on alas kiinnittynyt ja liikkeessäkin se pysyy selkälinjan tasalla vain kärjen kaartuessa ylöspäin. Koira ravaa vaivattomannäköisesti pitkin, matalin ja kevein askelin pään pysytellessä selkälinjan jatkeena. Maalaisympäristö tai tilava kunnolla aidattu piha, jossa m-a saa kuljeskella vapaana suojeltavien eläintensä ja perheensä keskuudessa, on sille kaikkein paras. Petoeläinten loitolla pitämisessä tarvitaan aina useampi kuin yksi koira. M-a voi hyvinkin elää yli kymmenen vuotiaaksi.
Seura on virallinen rotua edustava valtakunnallinen yhdistys, joka on sekä Suomen Seurakoirayhdistys ry:n (SSKY) jäsenyhdistys että Suo-men Kennelliiton hyväksymä rotua harrastava yhdistys.

Suomen Maremmano-Abruzzese Seura is the only official nationwide Maremma and Abruzzes Sheepdog club recognized by the Finnish Kennel Club SKL.
CREATED WITH WEBSITE X5
Back to content