Rotuesittely - Suomen Maremmano-abruzzese seura

Go to content

Main menu:

Rotuesittely

Rotu

Rotuesittely

ALKUPERÄ JA NIMI

Maremmano-abruzzesen juuret ovat Tiibetin alueen laumanvartijakoirissa. Rotu on liittynyt tuhansia vuosia läheisesti Apenniinien niemimaahan ja sen asukkaisiin. Italian kuvataiteessa ja kirjallisuudessa on arvokkaita todisteita tästä uskollisesta vahdista. Maremmano-abruzzese on aina suojellut pelottomasti Keski- ja Etelä-Italian lammaslaumoja. Yli kaksituhatta vuotta sitten mm. Marcus Terentius Varro ja Lucius Junius Moderatus Columela kuvasivat teoksissaan Canis pastoralisin. Ambrogio Lorenzetti ikuisti sen Sienan Palazzo Pubblicoa koristeleviin, hyvää ja pahaa kuvaaviin vertauskuvallisiin freskoihinsa 1300-luvulla. Kirjailija Gabriele DAnnunzio kuvaili 1800-luvun lopussa runoteoksensa Alcyonen säkeissä vanhaa ja kunniakasta perinnettä lammaslaumojen siirtämisestä uskollisine vartijoineen tasankojen talvilaitumille syksyn koittaessa Abruzzon vuorilla.

Maremmano-abruzzese on siis ikivanha rotu. Se tunnettiin jo antiikin Roomassa kaikkialla Apenniinien niemimaan alueella, missä vain lampaita kasvatettiin. Etenkin Abruzzo oli merkittävässä asemassa lammastaloudessa 200-luvulta lähtien ennen ajanlaskumme alkua. Näin jatkui läpi keskiajan ja sitä seuranneiden vuosisatojen meidän päiviimme asti, joten Abruzzoa voidaan syystäkin pitää Italian lammastalouden keskuksena. Siksi myös maremmano-abruzzesella on ollut tärkein asema Abruzzossa, missä rotu on aina ollut runsaslukuisin. Maremmano-abruzzeseja on tarvittu isojen lammaslaumojen suojelemisessa susia ja muita petoja vastaan. Lampaidenkasvatusperinteen ansiosta rotu on säilyttänyt hyvin tähän päivään saakka ominaisuutensa niin työskentelyn, luonteen kuin rakenteen suhteen.

Pastore abruzzese, cane bianco, cane da pecora, cane bianco da pecora. Abruzzon paimenkoira, valkoinen koira, lammaskoira, valkoinen lammaskoira. Maremmano-abruzzesella on monta nimeä, kuten rakkaalla lapsella kuuluukin olla.

Abruzzossa rodusta on jo antiikin ajoista lähtien käytetty nimeä cane da pecora, lammaskoira. 1950-luvulla Italian Kennelliitto ENCI vahvisti rodun viralliseksi nimeksi Cane da Pastore Maremmano-Abruzzese. Maremmano-lisällä haluttiin ehkä osoittaa, kuinka rotua esiintyi myös Toscanan Maremman alueella ja eittämättä paljon laajemmalla alueella kuin Abruzzossa Apenniinien vuoristossa. Kaksiosaisella nimellä haluttiin myös antaa tunnustusta toscanalaisille, jotka ensimmäisinä aloittivat kenneltoiminnan rodun parissa ja tekivät rotua tunnetuksi maan rajojen ulkopuolella. Mitään erillistä rotua ei Maremman alueella kuitenkaan päässyt syntymään. Tämän totesi myös professori Giuseppe Solaro laatiessaan ensimmäisen rotumääritelmän, joka astui voimaan 1.1.1958. Kenneltoiminnan alettua rotua vain edusti kaksi erillistä yhdistystä, ensimmäinen niistä perustettiin LAquilassa 1950, toinen Bresciassa 1953. Rodulla on ollut yksi ainoa Italian kennelliiton ENCI:n alainen järjestö, Circolo del Pastore Maremmano Abruzzese, CPMA vuodesta 1958. Sen virallinen toiminta oli vuosia keskeytyneenä 1970-luvun alkuun saakka.

Italiassa ja monin paikoin maailmalla rodusta käytetään lyhennystä PMA. Meillä se voidaan lyhentää m-a.

LUONNE


Maremmano-abruzzese on omanarvontuntoinen, itsenäinen ja taipumaton, koska se on kehittynyt vuosisatojen saatossa lammaslaumojen järkähtämättömäksi puolustajaksi petoja vastaan vaikeissakin maasto- ja sääoloissa. Maremmano-abruzzese on erittäin rohkea ja sitkeä ja tekee itsenäisesti päätökset. Se on lisäksi hyvin aloitteellinen ja vastuuntuntoinen. Nämä ovat elintärkeitä piirteitä koiralle, jonka tehtävänä on laumana suojella lampaita usein ilman paimenta. Myös laidunten ulkopuolella rotu on säilyttänyt vartiointi- ja suojeluvietin. Maremmano-abruzzese suhtautuu epäluuloisesti kaikkeen sille vieraaseen ja käyttäytyy hyvin riippumattomasti. Se ei alistu helposti, vaan säilyttää isäntänsäkin suhteen tietyn vapauden. Tätä koiran ominaisuutta tulee osata kunnioittaa ja vaalia. Italiassa sanotaankin: Ole laumanjohtaja, älä pomo. Maremmano-abruzzesea on kohdeltava tasavertaisesti ja rehdisti. Koira tottelee, mutta tekee sen omien kriteeriensä mukaan ja vain jos se pitää sitä oikeana. Se ei välttämättä osoita kiintymystään voimakkaasti, eikä sillä ole miellyttämisen halua.

Maremmano-abruzzese ei sovi kenelle tahansa eikä ainakaan henkilöille, jotka odottavat koiralta alistumista omistajansa tahtoon, ehdotonta kuuliaisuutta ja kiintymyksen osoittamista. Rotu sopii vain niille, jotka osaavat arvostaa sen erilaisuutta, itsenäistä ja puolivilliä luonnetta. Silloin voi nauttia parhaiten tästä suurenmoisesta rodusta. Maremmano-abruzzesen erityispiirteiden takia on tärkeää kiinnittää suurta huomiota koiran tasapainoiseen luonteeseen eikä pelkästään ulkomuodollisiin seikkoihin kuten monen rodun kohdalla on ikävä kyllä käynyt. Maremmano-abruzzese on monin tavoin alkukantainen rotu. Siksi jalostuksesta tulee ehdottomasti poistaa kaikki sellaiset yksilöt, joilla on luonneongelmia, oli ulkomuoto kuinka kaunis hyvänsä.

ULKOMUOTO


Maremmano-abruzzesen rakenne liittyy erottamattomasti koiran tehtävään lammaslaumanvartijana ja sen usein vaikeaan työskentely-ympäristöön. Koira ei voi olla kevyt eikä hintelä, koska sellainen yksilö ei pystyisi suojelemaan tehokkaasti lammaslaumaa eikä kestäisi vaikeita sää- ja maasto-olosuhteita.

Maremmano-abruzzesen on oltava isokokoinen ja vahvarakenteinen. Sen runko on täyteläinen ja mittasuhteet tasapainoiset. Luuston tulee olla vahva ja lihaksiston hyvin kehittynyt. Koira ei saa kuitenkaan olla liian raskastekoinen, koska silloin ketteryys ja nopeus kärsivät. Raskastekoisuus haittaisi yhteenotossa petoeläimen kanssa, ja koira väsyisi helposti sekä suojellessaan lammaslaumaa että siirrettäessä laumaa laitumelta toiselle.

Maremmano-abruzzesen iho ja huulet ovat tiiviit. Turkki on rotutyypillisyyden kannalta erittäin tärkeä seikka. Sen tulee olla valkoinen, koska lampaat hyväksyvät sen paremmin, ja valkoinen väri erottaa koiran selvästi sudesta. Päällyskarva on pitkää ja tuntuu karhealta. Alusvilla on talvella paksua. Uroksilla on runsas kaulus, joka koko turkin lailla hylkii hyvin vettä sateella. Se myös suojaa kaulaa ja kurkkua kamppailussa pedon kanssa. Karvan on oltava pitkää sekä koostumukseltaan ja suunnaltaan sellaista, että turkki kestää ankaria sääolosuhteita, joihin koira laumanvartijana joutuu.

Pään kuuluu ilmentää maremmano-abruzzesen tehtävää lammaslaumojen puolustajana. Se on vahvatekoinen, kartionmuotoinen. Kallo on leveä, sivukuvaltaan hieman kupera. Kuono on suhteellisen pitkä mutta ei terävä. Sen tyven kuuluu olla leveä ja syvä sekä sivuiltaan hieman pyöristynyt siten, että koiran naama pysyy leveänä. Huulet ovat tiiviit, alaleuka vahva, ei milloinkaan lyhyt ja vetäytyvä. Kallo sekä kuono luustoltaan ja lihaksistoltaan ovat niin voimakkaat, että ote kestää mahdollisessa kamppailussa petoeläintä vastaan. Siinä auttavat myös varsin lyhyt, leveä ja lihaksikas kaula. Voimakkuudesta huolimatta kallon ja kuonon ei tule vaikuttaa raskastekoisilta. Niiden muodostamat linjat ovat sulavat, jolloin pään sivukuva on pehmeä ilman ulkonemia. Myös vain vähän korostunut otsapenger tuo suoraviivaisuutta ja pehmeyttä pään sivukuvaan.

Korvat tekevät maremmano-abruzzesesta omaleimaisen. Ne poikkeavat selvästi muiden valkoisten laumanvartijarotujen korvista. Ne ovat pienet, kolmionmuotoiset, korkealle kiinnittyneet, litteät ja mieluiten kevyesti taaksepäin taipuneet koiran ollessa täysin rauhallinen. Korvat ovat hyvin liikkuvat koiran valpastuessa. Rotutyypilliset korvat jättävät naaman korostuneesti esille. Kun koiraa katsoo edestä, korvalehtien pitäisi käytännössä peittyä kaulukseen.

Silmät ovat varsin pienet koiran kokoon nähden. Ne ovat tummat, mantelinmuotoiset ja etäällä toisistaan. Niiden sijainti on lateraalinen. Ns. rustico-koirilla näkee vielä tänä päivänä kuuluisia viirusilmiä. Silmäluomien reunat ovat hyvin tiiviit. Silmät eivät saa olla syvällä tai ulkonevat. Maremmano-abruzzesen katse on valpas, älykäs ja ?hymyileväinen.

TERVEYS JA HOITO


Maremmano-abruzzese on ollut mukana yhdessä terveystutkimuksessa Italiassa, eikä sillä ole todettu rodulle tyypillisiä vikoja tai sairauksia. Lonkka- ja kyynärpäädysplasiaa esiintyy kuvatuilla koirilla hieman. Todellista ja laajempaa kuvaa on vaikea saada, sillä rodun kotimaassa koiria kuvataan vielä harmillisen vähän. Meillä jalostuskoirilla sitä vastoin on röntgenkuvauspakko.

Maremmano-abruzzese on varsin helppohoitoinen rotu. Sen hoitaminen ei kaipaa mitään erityistoimia kynsienleikkuun ja tavanomaisten tarkastusten lisäksi. Lasimaisen päällyskarvan ansiosta turkki pysyy hyvin puhtaana. Talvella paksuksi kasvava alusvilla irtoaa keväisin, viimeistään kesällä. Turkkia ei tarvitse välttämättä pestä edes näyttelyjä varten. Perusteellinen kampaaminen ihoa myöten ja harjaaminen riittävät useimmiten. 
Back to content | Back to main menu